ALOCAȚII EUROPENE PENTRU COPII PARINȚILOR ROMÂNI DIN STRĂINATATE – AVIZ CELOR PLECATI DIN TARA – Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii va invata cum sa obtineri alocatii Europene.

ALOCAȚII  EUROPENE  PENTRU COPII  PARINȚILOR  ROMÂNI  DIN  STRĂINATATE

 

Puţini români care lucrează legal în strănătate ştiu că pot primi pentru copiii lor alocaţii destul de consistente, din ţara în care sunt angajaţi.

Copiii ai căror părinţi lucrează legal în străinătate, într-o ţară din UE, pot primi alocaţiile care se dau în acea ţară, în locul celor din România, care sunt, în general, mult mai mici. Copiii au dreptul la această alocaţie indiferent dacă locuiesc în România sau în ţara în care muncesc părinţii lor. Printre altele, pentru a face cunoscut şi acest drept de care pot beneficia românii, Ministerul Afacerilor Externe  şi organizaţia Alternative Sociale au încheiat un parteneriat pentru proiectul “Combaterea efectelor negative ale migraţiei în rândul copiilor şi al bătrânilor de acasă”, care va acoperi perioada 2009 – 2011.    

Potrivit unui comunicat al MAE, în prima faza, proiectul se va concretiza sub forma unei campanii de comunicare şi conştientizare privind drepturile copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform Regulamentului Consiliului Europei nr. 1408/71. Campania se va desfăşura la nivel naţional şi internaţional în perioada 2009 – 2011 şi include: un spot radio difuzat la nivel naţional şi internaţional, 2.000 de postere şi 10.000 de pliante, 3.000 de ghiduri practice destinate părinţilor.

MAE va promova informaţiile şi prin ambasadele şi consulatele României de pe teritoriul UE, precum şi prin anunţuri pe site-urile reprezenntanţelor diplomatice.

CUANTUMUL  ALOCAŢIILE  EUROPENE?

Alocaţiile “europene” reprezintă o formă de prestaţii familiale care au ca scop asigurarea securităţii sociale pentru salariaţii şi lucrătorii independenţi, şi membrii familiilor acestora, care au reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene şi desfăşoară o activitate salarială sau independentă într-unul dintre aceste state. Aceste “alocaţii” se acordă pentru copiii avuţi în îngrijire, ca şi alocaţiile care se acordă în România. Diferenţa constă în faptul că, urmare a desfăşurării unei activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, această alocaţie poate avea un cuantumul mai mare (în majoritatea cazurilor), acest cuantum depinzând de legislaţia statului respectiv. De aceste alocaţii pot beneficia copiii ai căror părinţi lucrează legal pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, părinţii care au dreptul de a primi această alocaţie ca urmare a activităţii desfăşurate în afara României, pe teritoriul Uniunii Europene, pot beneficia de alocaţie pentru copiii lor, în cuantumul stabilit de legislaţia ţării în care lucrează, indiferent dacă aceştia au sau nu copiii împreună cu ei.

CE ACTE SUNT NECESARE

Pentru obţinerea “alocaţiei europene” trebuie să vă adresaţi instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din România (AJPS) şi din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Aceste instituţii sunt organizate diferit de la un stat la altul. În Italia, de exemplu, trebuie să mergeţi la Institutului Naţional de Protecţie Socială (INPS).
În Romania, instituţia responsabilă cu plata prestaţiilor familiale  este Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, care la nivel local este reprezentată de Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale.  Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat în partea A la instituţiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din România sau din ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. Plata “alocatiei europene” va fi efectuata dupa completarea integrala a formularului E411 si depunerea acestuia la institutia responsabila din statul UE competent cu plata “alocatiei”. Perioada de timp scursa intre data depunerii formularului E411 la institutia responsabila cu plata “alocatiei europene” si plata propriu-zisa a alocatiei depinde de factori precum: corectitudinea datelor completate in formular (nume, adrese, coduri numerice personale etc.) si perioada necesara obtinerii de informatii de la alte institutii abilitate. Biroul de avocatura Cuculis si Asociati va poate ajuta sa beneficiati de “Alocatia Europeana”.

Biroul de Avocatura sustine acest demers legislativ iar in cazul in care intampinati dificultati in obtinerea acestor fonduri va stam la dispozitie cu indrumari utile.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.01

 

 

171 Responses to “ALOCAȚII EUROPENE PENTRU COPII PARINȚILOR ROMÂNI DIN STRĂINATATE – AVIZ CELOR PLECATI DIN TARA – Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii va invata cum sa obtineri alocatii Europene.”

 1. eu sunt in spania si deocamdata nu lucrez cum pot sa beneficiez de alcatia copiilor.am doi copii gemeni fata si baiat in virsta de sase ani si sunt divortat si sotia este in italia as dori sa stiu cum pot sa fac,multumesc foarte mult si multa sanatate

 2. Eugenia says:

  Buna ziua!
  Locuiesc si lucrez in Germania si as dori sa stiu carei institutii ma pot adresa pentru a beneficia de alocatia europeana pentru copii.
  Multumesc!

  • Alocatiile „europene” reprezinta o forma de prestatii familiale care au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru salariatii si lucratorii independenti si membrii familiilor acestora, care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene si desfasoara o activitate salariala sau independenta in unul dintre aceste state. ll
   Aceste „alocatii” se acorda pentru copiii avuti in ingrijire, ca si alocatiile care se acorda Romania. Diferenta consta in faptul ca, urmare a desfasurarii unei activitati salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, aceasta alocatie poate avea un cuantum mai mare (in majoritatea cazurilor). Acest cuantum depinde de legislatia statului respectiv.

   De aceste alocatii pot beneficia copiii ai caror parinti lucreaza legal pe teritoriul Uniunii Europene.
   Indiferent de statul membru de resedinta al lucratorului migrant si al membrilor familiei sale, acesta are dreptul la prestatii din statul in care isi desfasoara activitatea (art. 73 din Regulamentul 1408/71). Parintii vor beneficia de prestatiile oferite de un singur stat, eventual primind o diferenta de la institutia competenta din statul care acorda prestatii mai mari.
   Cuantumul acestor alocatii difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei existente in tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.
   Pentru obtinerea „alocatiei europene” trebuie sa va adresati institutiei competente cu plata prestatiilor familiale din Romania (AJPS) si/sau din statul in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea. Aceste institutii se numesc diferit de la un stat la altul (de exemplu, in Italia acestea se numesc institute de securitatea sociala).
   In Romania, institutia responsabila cu plata prestatiilor familiale este Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale care la nivel local este reprezentata de Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale. Astfel, formularul va fi depus la AJPS-ul de care copiii lucratorului migrant apartin ca domiciliu

   Cu stima, av Cuculis 0722298011

 3. Lili says:

  Buna ziua.Ma bucur ca in sfarsit am gasit pe cineva care sa ma poata indruma in rezolvarea problemelor ce le intampinam in privinta obtinereli alocatiilor pentru copii.Am plecat in italia in 2006 unde am lucrat ca badanta cateva luni.Din 2007 am lucrat cu contract de munca la o cooperativa,iar din 2008 a venit si sotul meu in acelasi loc de munca.Am intrebat de atunci pe sefii nostri de atunci,printre care si o romanca,daca avem dreptul la alocatie si ni sa spus ca nu avem dreptul ptr ca nu avem copiii cu noi acolo.In decembrie 2009 am fost preluati de alta firma,iar cei care au plecat fara sa ne dea salariile pe luna decembrie,fisa fiscala si lichidarea.Mentionez ca sef nea ramas aceeasi romanca care a stiut tot ce se intampla.Neam dus la sindicat si ni sa spus ca daca sunt fugiti nu avem cum sai mai gasim,iar de la adresa de unde am primit scrisorile de lichidare nu figurau sa fi fost acolo,dar ni sa spus ca cine a ramas in locul lor stiu tot despre salarii si rstul.Eu mam intors in tara in aprilie 2010 si sotul meu a ramas acolo,dar faptul ca noi stiam ce sa intamplat sotul a intampinat multe probleme la servici.Sau intamplat multe lucruri urate acolo o sa trec la subiect.Sotul meu sa dus in final la INPS, a completata formularele ptr alocatie retroactiv si a luat doar ptr IANURIE 2010-IUNIE 2011.I sa aprobat si ptr peroada de dinainte cand aveam amandoi copii minori dar acum il amana mereu pe motiv ca ba nu e una ba nu e alta.am trimis din nou formularele E401 SI E411 si nimic.sotul meu a mers si la Patronat sa obtinem si salariile pierdute si la fel il amana cu tot felul de motive,Mentionez ca o singura persoana cu care am lucrat a reusit sa obtina acei bani.Sunt mult mai multe probleme si daca aveti nevoie de alte relatii,astept un raspuns,Sincer nu stim catre cine sa indreptam sa ne ajute legal sa putem beneficia si noi de toate drepturile cuvenite ca orice cetatean cu drepturi in U.E.Va multumesc anticipat.

  • Stimata doamna, ne bucuram ca v-am putut ajuta. O sa va rog sa ne mentionati daca pe formularele depuse vi s-a aplicat si viza de intrare si daca aveti pe ele un numar de inregistrare. Daca da, lasati-mi numarul si data si voi reveni la dvs. in cel mai scurt timp. Cu stima, Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii 0722298011

   • Lili says:

    Va multumesc ca m-iati raspuns atat de repede.Deci problema sta in felul urmator;azi sotul meu s-a dus la INPS(eu sunt in ROMANIA) cu formularele E401 si E411,pe care i le- am trimis eu din tara.I sa spus ca trebuie sa completeze un formular de reinoire si ca formularele pe care i leam trimis trebuiau trimise de institutia noastra si nu vor sa le primeasca.Doamna care mi-a completat formularele ,cand i-am spus ca cei din Italia le vor trimise prin posta,mi-a spus ca cei din Italia trebuie sa trimita si sa ceara tot ce au nevoie prin corespondenta si ea va raspunde la fel pentru ca asa e normal.Nr de inregistrare are de aici din Romania si este-6718 din 18.05.2012 ptrE401 si ptr E411 E/RO11747.mentionez ca aceste formulare au mai fost facute iar in februarie-martie am trimis un formularde inoire dar se pare ca nu lau luat in consideratie.Iar la inceputul lunii mai cand sotul meu sa dus sa intrebe care e situatia ,i sa spus ca dosarul e in regula si sa asteptam,ca acum sa o luam de la capat.Sincer e dreptul nostru si nu vreau sa renuntam pentru ca am muncit cinstit si am platit toate taxele.Va multumesc pentru rabdare si intelegere si sper ca prin dumneavoastra sa putem rezolva aceasta situatie,care nu e numai a noastra,ci a mai multor romani.As vrea sa stiu daca va pot contacta si telefonic,ptr mai multe detalii,si la ce nr.

 4. mirela says:

  buna ziua. lucrez in germania cu contract de munca din 01.08.2011 si in luna iunie am depus toata documentatia pt. obtinerea alocatiei europene. (mentionez ca sotul si cei doi copii se afla in romania.)
  la depunerea actelor mi s-a spus ca angajatorul trebuie sa trimita o adeverinta in care sa specifice perioada lucrata(adica, 01.08.2011-19.12.2011 ; 01.02.2012-30.04.2012 ; 01.06.2012-31.07.2012). problema este ca am primit si eu o copie dupa aceasta adeverinta si am constatat ca a specificat doar perioada 01.02.2012-30.04.2012, ceea ce imi pare a fi o rea intentie pentru a nu primi eu acesti bani.as dori sa stiu cum sa procedez, unde sa ma adresez in cazul in care nu va binevoi sa imi declare si celelalte perioade.
  specific ca detin actele doveditoare pentru fiecare luna in care am lucrat . Va multumesc.

  • Stimata doamna, eu zic ca prima data sa incercati sa ii faceti cunoscute aceste aspecte si pe urma sa apelati la autoritatie competente. In calitatea dvs. de resortisant al unui stat membru va puteti adresa chiar direct ambasadei, iar daca acestia sunt expeditivi cu dvs. chiar autoritatii grupurilor patronale si de munca din tara respectiva. Pentru mai multe detalii cred ca ar trebui sa intocmim o adresa catre angajator si in urma ei vom putea trage concluziile. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 5. Relu says:

  Buna seara! Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra. Alocatiile europene pentru copii se acorda si parintilor care lucreaza in UE cu contract pe termen limitat? M-a refer la persoane ce presteaza servicii in agricultura pe perioade de doua sau trei luni de zile. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra, multumesc!

 6. raluca says:

  Buna ziua ! M-am despartit de sotul meu care este de nationalitate germana, si am venit in Romania cu cei doi copii tot de nationalitate germana. Inainte sa parasesc Germania am trecut pe la Famillienkasse unde am fost asigurata ca voi primi alocatia in continuare tot ce va trebui sa fac e sa completez formularul 411 .Am fost la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale unde a fost completat acest formular. Au trecut 7 luni de atunci. Famillienkasse Emden unde apatineam cu domiciliul in Germania spune ca toate aceste acte trebuiesc trimise in Nürnberg pt ca ei se ocupa de aceste cazuri. Am trimis de doua ori actele necesare. Mi se raspunde de fiecare data altceva la telefon: actele sunt in Emden si ei trebuie sa rezolve cazul;nu au ajuns scrisori la noi;va trimit un formular pe care va trebui sa il completati si sa il trimiteti la noi (acel formular nu l-au trimis niciodata) etc.etc. Am senzatia ca isi bat joc si ma duc cu zaharelul. Am primit acesti bani timp de 10 ani iar acum cand sunt singura cu doi copii si am nevoie de acesti bani mai mult ca niciodata , mi s-au luat si nimeni nu vrea sa ma ajute, inclusiv tatal copiilor cu care sunt inca casatorita. Sunt neajutorata si tot ceea ce pot face e sa sun in Nürnberg unde, dupa cum v-am spus, mi se spune de fiecare alta poveste. Ce as mai putea face ? Cu stima.

  • Stimata doamna, noi va putem ajuta de aici din Romania in sensul ca putem face o notificare in limba germana ce sa emane din partea biroul nostri de avocatura iar dansii daca vor vedea ca deja a-ti inceput demersurile juridice sa deblocheze aceste sume de bani. Noi de ocupam de ceva timp de acest tip de alocatie si v-am putea ajuta. O sa va rog sa retineti numarul de telefon al avocatului specializat av. Cuculis 0722298011 , cu stima.

 7. alexandru ciobanu says:

  suna bine alocatie europeana!!!ma ti facut curios maxim…sotia mea urmeaza ca peste doua luni sa aduca pe lume o fetita.ar putea beneficia fetita de aceasta alocatie??(mentionez ca eu, in calitate de tatic am lucrat din 15 /08/2011 pana in 30/08/2012 in germania.dar nu cu contract am avut gewerbe.nu stiu ce si cat a platit cel care se ocupa de acte statului german.astep-t cu interes raspunsul dvs!!cu stima A.C

 8. Buna ziua, am o problema in domeniul bancar.Acum patru ani am facut un credit ipotecar la credit europe bank in valoare de 80.900 franci elvetieni,pe 30 ani. In momentul de fata sint in italia impreuna cu fetita mea,dar sotul a ramas in romania(sintem separati si vom divorta).dupa venirea crizei ratele la banca sint de patru ori mai mari si nu mai putem plati. Acum patru luni sotul a fost la banca si le-a spus ca nu mai putem plati, chiar si eu am sunat din Italia si le-am spus ca nu mai vreau sa ma intorc in tara,dar ca vreau sa renunt la apartament. La inceput a venit un domn din Bucuresti care a incercat sa-l convinga pe sotul sa nu renunte la apartament si a spus ca trebuie sa vorbeasca si cu mine.Sotul le-a dat numarul meu de telefon si au promis ca ne vor contacta,dar nu au dat nici un semn de viata.Nu mai stim ce sa facem,in acest moment sotul sta in apartament cu teama ca vor veni si vor pune sechestru pe bunurile din casa.As dori sa stiu daca este posibil si daca e mai bine sa plece din apartament. Ce trebuie sa fac? Va multumesc din toata inima! Sinteti fenomenali.

 9. adelina says:

  Buna ziua.As dori o lamurire din partea Dvs. Sintem o familie cu un copil de 7 ani si din 2007 sintem in italia impreuna toti trei .Din 2008 sotul meu lucreaza cu contract de munca perioada indeterminata.tot de atunci avem si rezidenta sitot de atunci luam asegno nucleo familiare.as dori sa ma lamuriti ,alocatia europeana este tot una cu asegno nucleo familiare,pentru ca pe unde am umblat si pe unde am intrebat unii ne-au raspuns ca e unu si acelasi lucru ,iar altii nu stiau de aceste formulare Mentionez ca noi in Romania luam aceea alocatie de 10 euro. Va multumesc anticipat.

  • Stimata doamna, pentru ca minorii dvs. sa poata beneficia de aceasta alocatie Europeana, trebuie ca ei sa fie in tara si nu cu dvs. In al doilea rand ceea ce semnalati dvs. ca primiti ca si ajutor nu este acelasi lucru cu alocatia Europeana emisa in baza directivelor consiliului europei. Cu bine, av Cuculis 0722298011

 10. Moise Mihaela says:

  Buna ziua. As dori sa stiu daca ma puteti ajuta. Am un copil in varsta de11 ani si locuiesc impreuna cu el in Romania. eu nu lucrez, iar tatal copilului cu care nu sunt casatorita si de care m-am despartit, lucreaza de 5 ani in Italia cu contract de munca si are si rezidenta. Intrebarea mea este daca pot lua alocatia retroactiv, si daca da, atunci unde ma pot adresa?
  Mentionez ca tatal copilului este un pic reticent deoarece nu crede ca se rezolva ceva. Cu multumiri, Moise Mihaela

 11. oana says:

  buna ziua! a-si dori sa ma ajutati si pe mine cu o problema, sora mea lucreaza in italia de 3 ani si are un copil in varsta de 5 ani in romania a-si dori sa stiu daca ea poate obtine alocatie din italia, mentionez ca este divortata si copilul este in custodia ei. care sunt actele necesare pt aceasta procedura?
  multumesc

 12. Sunt educatoarea unui copil de 3 ani care nu poate beneficia de alocatie,mai ales ca a fost nascut in Italia stand langa parinti 2 ani.Mergand la primaria comunei Valea Mare Pravat,la primarul Boncoi Ion si la o d-na Rozalia ca sa-i dea dreptul copilului,raspunsul a fost negativ,trimitand parintii la cei din Italia.Copilul se numeste POPESCU ANDER,COMUNA VALEA MARE PRAVAT,ARGES,ARE 3 ANI.IMI PUTETI DA DETALII PE EMAILUL MEU:giuliapopescu92@yahoo.com.Va voi da nr de tel a pers.in cauza abia maine,ca nu-l am momentan,pentru a lua legatura cu dv. Cu consideratie.,ed.Giulia

 13. Visovan Anamaria says:

  Buna ziua.
  Numele meu este Anamaria si am si eu o nelamurire legata de alocatiile europene ( la rugamintea surorii mele)
  Sora mea lucreaza in Germania cu contract de munca de la o firma din Romania cu detasare in Germania. Are doua fete care stau cu ea in Germania, care merg acolo la scoala si care iau alocatia din Romania. Sotul ei este decedat.
  Prima mea nelamurire este daca fetele au dreptul la alocatie europeana, iar a doua nelamurire este daca cumva au dreptul la alocatie europeana unde trebuie inceputa procedura de obtinere a alocatiei: in Romania sau in Germania.
  Astept raspunsul d-voastra.
  Va multumesc

 14. Timofte Sinica says:

  Buna ziua ! Nepoata mea are acte de rezidenta in Luxemburg dar nu lucreaza. Are o fiica de 5 ani care merge la gradinita si primeste alocatie in Romania si ar vrea sa stie daca poate primi alocatie europeana in Luxemburg daca renunta la alocatia din Romania. Va rog mult sa-mi raspundeti.

 15. Timofte Sinica says:

  Precizez ca fiica nepoatei mele locuieste impreuna cu mama sa in Luxemburg.

 16. beny says:

  buna ziua… am si eu o intrebare . Am 14 ani si am plecat din romania la varsta de 3 ani . Nu am luat alocatie doar pana la varsta de 3 ani , si in spania nu am mai beneficiat de nicio alocatie . Acuma mam intors in Romania si am depus actele acu 3 luni , pentru alocatie , se mai da din urma ce 11 ani pierduti?

 17. buna seara as avea si eu o intrebare eu am un baietel de 1 jum luam asegneo familiare de 40 euro as vrea sa stiu daca avem dreptul la alocatia europeana pt ca in romania noi nu luam nimic.

  • Aveti acest drept insa trebuie sa depuneti un set de inscrisuri. Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • va multumesc .azi am fost la CAAF da nici macar nu stiau ca exista acest formular adica E411 maine o sa merg la un birou la primarie in italia pt straini sa vad cum reusesc sa obtin aceasata alocatie pt ca in Rom imi cer o negatie cum ca aici nu primim alocatie, dar nu stiu unde sa merg sa cer acesta negatie.nb

 18. paul si pia says:

  buna conform regulamentului 1408 avem dreptul sa primim alocatia sau diferenta de alocatie pt fetita noastra aflata in romania dar am facut toate demersurile si am primit raspuns ca nu se poate deoarece ea se afla in ingrijirea bunicii care este pensionara noi avem drept de munca si de sedere si contracte de munca definitiv in germania va rog sa ne ajutati in vederea stabiliri i drepturilor daca acestea exista sau nu pentru a primi aceasta alocatie sau diferenta de alocatie VA MULTUMESC

  • Stimata doamna, tocmai acesta este rationamentul sa poata primi alocatia cel ce are grija, cred ca a-ti fost informati gresit. Noi am deblocat pentru foarte multe persoane aceste fonduri, cu stima, av Cuculis 0722298011

 19. alexandra says:

  Buna ziua..am si eu o problema. Sunt divortata, fostul sot a lucrat si lucreaza cu forme legale in Franta de 7 ani. Avand in vedere ca nu suntem in relatii bune, nu vrea sa faca niciun demers in vederea obtinerii de catre copil a acestei alocatii ma pot ocupa eu de tot?…stiu unde lucreaza, am toate datele necesare.
  Va multumesc

  • Dupa modul in care puneti problema se poate cu siguranta sa obtineti aceasta alocatiile europeana pentru copil. Procedura trebuie inceputa in tara si mai apoi dupa confirmarea formularului veti primi bani chiar si retroactiv. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  • angi says:

   Buna Alexandra in acceasi situatie sunt si eu as vrea sa stiu daca ai reusit sa rezolvi ceva in legatura cu alocatia europeana ,mie mi s-a spus ca daca sunt divortata copii mei nu au dreptul la alocatiia europeana ms
   angela_angi71@yahoo.com

   • Aveti un document justificativ in acest sens? O sa va rog sa il comunicati pe email si noi il vom posta. Eu personal nu cred ca exista un asemenea document. Alocatia europeana nu are leagatura cu statusul civil. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 20. aly says:

  buna ziua am si eu o problema va rog daca puteti sa ma ajutati
  sotu lucreaza in germania , eu am lucrat pe o perioada scurta , dupa care am plecat in romania ptr a termina masteru . Copilu a stat pe o perioada scurta de timp cu bunica in rest am stat eu cu ea si toate vacantele de vara l=eam petrecut impreuna in germania . In cazul acesta avem drept la alocatie sau nu ?
  va multumim

  • In mod normal se poate insa trebuie facuta o discutie pe partea aceasta cu actele pe care dvs. le detineti, urmand sa ne pronuntam dupa ce le analizam. av. Cuculis 0722298011

   • aly says:

    va multumesc ptr raspuns
    din pacate am primit raspuns si ne-a respins alocatia pe motiv ca a locuit cu bunica
    apoi le-am scris ca a locuit pe o perioada scurta si ca eu am facut masteru si eu am avut grije de fetita dar nu am mai primit nici un raspuns
    multumesc

 21. hanganu maria says:

  buna ziua. si tot respectul , sotul meu lucreaza in belgia cu, contract din 20 o0 2011 si pana ian septembrie 2012 eu in calitate de sotie si cele 2 fetite ale noastre de 4 si 6 ani am locuit in romania, din 2 septembrie 2012 am venit si eu cu fetele in belgia si am depus actele pt alocatie pt copii, mia venit o scrisoare in care solicita incetarea alocatiei pt copii . nu stim de unde si prin cine am putea solicita aceasta incetare a alocatiei deoarece noi in calitate de parinti locuim in belgia ,mentiomez sotul lucreaza in continuare la aceiasi societate cu acte in regula si contract de munca.,exista posibilitatea de a primi alocatie pt copii din luna iulie 2011 de cand lucreaza sotul in belgia ,chiar daca eu cu cei 2 copii am venit in belgia din septembrie 2012? am putea returna banii primiti in aceasta perioada statului roman pentru a primi alocatia statului belgian. unde si prin cine ne putem adresa. va multumesc.

  • Stimata doamna, alocatia este un drept primit de catre totu cei cu cetatenie romana inscrisi la cursuri primare. Alocatia EU provine din fonduri structurale europene iar daca doriti o alocatie belgiana trebuie sa faceti renuntarea la cea EU si din tara evident.Va puteti adresa institutiilor specializate din Belgia iar in Romania va putem ajuta noi cu siguranta. av Cuculis 0722298011

 22. MIHAELA-NICOLETA says:

  Buna -ziua as dori sa stiu daca fetita mea in varsta de 3 luni are vreun drept la alocatia europe….eu am lucrat pana la sf anului 2011.si pe urma am ramas insarcinata…sunt o mama singura …tatal a recunoscut-o.pe cale legala .eu sunt singurul tutore…va multumesc

 23. catalina says:

  buna ziua…am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati daca puteti…Copilul meu are doar 5 luni si i-a indemnizatie pt crestere de 200lei…la situatia 1 scrisa mai sus indemnizatia este de cel putin 600 lei…Daca vreau sa bag actele pt alocatie europeana in germania,ce se intampla cu alocatia din Romanaia sau cum trebuie sa procedez?formularele E401 si E411 de unde le ridic?

  • Buna ziua stimata doamna, Procedura se face in Romania pentru alocatii europene in strainatate pentru parintii plecati la serviciu. Aceste formulare vi le putem furniza si noi insa nu v-as sfatui sa plecati pe acest drum fara o informare prealabila fiindca nu o sa primiti prea multe raspunsuri intr-un timp scurt ci dimpotriva veti intalni diverse bariere birocratice. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 24. mircea says:

  Buna va rog ajutati-ma cu niste sfaturi..deci treaba sta in felul urmator:eu locuiesc si muncesc in germania de 2 ani…sunt divortat iar prin sentinta judecatoreasca mi a fost incredintat mie baiatul…dar acum baiatul locuieste cu mama lui in spania..el nu ia alocatie de acolo iar din romania am renuntat la alocatie datorita faptului ca nu m-ai figura inscris la scoala…eu as vrea ca sa il aduc in germania ca sa i fac anmeldung si ca sa trimit actele necesare pt aprobarea alocatiei…dar nu stiu ce acte ale mele..ale copilului si ce formulare imi trebuie…si daca ar fi posibil ca sa mi se aprobe pentru alocatie…va multumesc astept raspunsuri

 25. Mari says:

  Buna ziua.Va rog daca poate cineva sa-mi dea un raspuns.Sotul meu a lucrat in Germania cu acte un an de zile.la o luna dupa ce a plecat el ,am plecat si eu acolo,dar fara sa lucrez.Avem doi copii si ei au ramas acasa cu bunicii.La 3 luni de stat acolo,am bagat dosar pentru alocatia copiilor,bineinteles am renuntat la alocatie in Romania.Dupa cateva luni am primit raspuns ca are dreptul la alocatie doar bunicii cei care au grija lor.Da, OK! am complectat formularul cu datele bunicii si un nr de cont in valuta din Romania.Sa stiti ca nu am mai primit nici un fel de raspuns,dar nci alocatia.Credeti ca am sanse sa recuperez alocatia pe acea perioada?Dupa un an de stat acolo ,sotul a primit dreptul de lucru definitiv,apoi din motive personale ne-am intors in Romania.Cum rebuie sa procedez sa rebag dosarul de alocatie in Romania?Va multumesc.

  • Stimate doamna, procedura pe alocatie europeana nu este una foarte simpla fapt pentru care pentru un avocat urmeaza sa va contacteze telefonic pentru a va da toate indicatiile necesare.
   Cu stima, av Cuculis 0722298011

 26. Moise Mihaela says:

  Buna ziua. Sotul meu a lucrat 5 ani in Italia legal, dar momentan nu mai lucreaza cu forme legale. As vrea sa stiu daca se poate lua alocatia retroactiv pt acesti 5 ani in conditiile in care in acest timp am beneficiat de alocatie din partea statului roman. Mentionez ca minorul are 11 ani si locuieste cu mine in Romania.

 27. ilinca simona says:

  Buna ziua, am si eu o nelamurire….pot sa beneficiez de alocatie europeana daca eu am lucrat in Germania cu carte de munca mai multi ani pe perioade de cateva luni in fiecare an si am primit alocatia din romania in acea perioada? Va multumesc.

 28. Marina says:

  Buna ziua. si tot respectul ! Sora mea lucreaza in Jersey ( Channel Islands). Are in Romania un copilas de 6 ani. Ea poate beneficia de alocatia europeana? Acolo dupa cate stiu nu platesc taxe si impozite. Unde pot afla mai multe detalii?! Va multumesc !

  • Stimata doamna trebuie sa intelegeti ca aceste sume sunt oferite pentru cei plecati in spatiul European. Din cate observ eu acolo aceste insule nu se afla pe spatiul european. daca este asa nu puteti sa obtineti aceste sume cu titlu de alocatie europeana. av. Cuculis 0722298011

 29. Marin Silviu says:

  buna ziua.sotul meu a lucrat an italia cativa ani .a luat alocatie pentru cei doi copii de 40 de euto pentru fiecare copil.dar din aprilie 2011 a fost licentiat si a venit an romania.pe ultimele 4 luni nu a mai primit alocatia din italia.problema e ca desi am facut acte din nou an romania nici la ora actuala nu nea dat drumu la alocatie.sfatuitima ce acte ami trebuie sa ami dea drumu la alocatie puntru ca desi am depus cererea de licentiere la a.j.p.i.s bacau ei spun ca tot beneficiem de alocarie an italia si nu ne da alocatia.

  • Ce va pot raspunde, asa cum am precizat de mai multe ori si pentru alti cititori ai blog-ului, trebuiesc facute anumite cereri de urgentare a raspunsului dvs. avand chiar posibilitatea de a chema in judecata institutia serviciilor sociale pentru emiterea raspunsului. In fond ar trebui sa incercati cu cel putin o cerere de comunicare stadiu lucrari, cu stima, av Cuculis 0722298011

 30. felicia says:

  buna seara.am si eu o intrebare defapt mai mult asi dori niste informatzii.eu sunt in italia si am un contract part time determinat cum pot sa procedez ptr alocatiile copiilor pe care ii am in romania?si de unde trebuie sa incep?de la INPS sau din romania de la asistentza sociala?’va multzumesc.

  • Stimata doamna in primul rand cetatenia dvs. este romana si prin efectul cetateniei dvs. trebuie sa va adresati asistentei sociale din Romania care ulterior dispune efectuarea acestor plati catre dvs. cu titlu de alocatie europeana pentru minorul din Romania lasat in grija tatalui mamei,bunicii etc. Nu va sfatuiesc sa mergeti singura fiindca o sa asteptati peste un an de zile. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 31. dumitru says:

  buna ziua lucrez de 1,5 luni in italia cu contract de 4 ore munca am 2 copii in romania locuiesc k sotia ce acte trb sa depun in italia pt alocatie si unde.mentionez ca am si un copil k handicap.iar in aprilie am hotarit sa ma intorc acasa ma puteti ajuta cu citeva sfaturi.pot incepe aici procedura .sau mam trezit tirziu multumesc

 32. va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.ce acte ani trebuie ca sa fac alocatia iar an romania.pentru ca sotul meu a lucrat an italia si a luat alocatie acolo.iar acum am depus actele an romania pentru ca nu mai lucreaza acolo.a.venit an romania.va rog somi raspundeti ca nu mai stim ce sa mai facem ca sa ne dee alocatia.am depus si actul de licentiere din italia si tot degeaba.va multumesc din suflet.

 33. dumitru says:

  azi am trc la insp si mia dat niste hirtii de conplectat in romania puteti sami spuneti unde trb dus sa le conpleteze la primaria unde locuiesc sau unde si a copilului cu handicap tot acolo va multumesc ar

 34. Tompi Laura says:

  Buna ziua!Sotul meu lucreaza cu contract in Germania.Eu locuiesc in Romania cu fetita noastra in varsta de aproape o luna.Imi puteti spune ,va rog,daca pot beneficia in Romania de cei 200 lei si poate lua si sotul aceea “alocatie” in Germania?Mi s-a spus ca aici nu am dreptul sa primesc nimic daca primeste el.Va multumesc!

 35. Cami Blejoiu says:

  Fiul meu lucreaza legal in Germania de un an de zile ,i-a urmat si sotia lui dupa 9 luni .Fetita lor de 5 ani este in grija mea in Romania .-fiul meu lucreaza cu contract pe perioada nedeterminata .Spunindu-i de alocatie fiului -mi-a spus ca va face demersurile cind va veni fetita lor in Germania ,adica -ameldung(?) Poate primi el alocatia eurpoeana acolo pina va veni fetita lor in Germania? SI daca da ce trebuie sa facem (aici in tara sau in Germania)?Va multumesc anticipat-pentru faptul ca existati si puteti sa ajutati cu informatii miile de romani plecati afara din tara .Dumnezeu sa va binecuvinteze !Cami Blejoiu .

 36. carstica nicolae says:

  sotia lucreza in italia badanta din 2005 are salarul de 750 euro are si buletin italian conteaza cumva la cate ore este angajata ,copilul este cu mine in romania ,iau alocatie pina in prezent din romania pot sa cer sa mi se acorde alocatia din urma de cand sa dat legea in vigoare. VA ROG UN RASPUNS CLAR.
  VA MULTUMESC.

 37. bacu marilena violeta says:

  Bunaziua.sotul meu lucreaza in Italia cu contract pe perioada indeterminata si avem 2 copii in Romania in grija bunicii.As dori sa stiu daca se poate beneficia de aceasta alocatie europeana retroactivsi daca trebuie sa returnez statului roman alocatia primita pe ultimii 2 ani de cand sotul lucreaza in italia.Mentionez ca alocatia primita in Romania este pe numele bunicii lor.Va multumesc.

 38. eniko muresan says:

  buna ziua,eu lucrez in Belgia doar 6 luni pe an ,pe sezon ;am cerut in Belgia alocatia ptr. copii,de acolo mi-au trimis acasa prin posta niste harti care trebuiesc completate si scrie ca sa le trimit inapoi ,am si formularul E 411 dar nu stiu demersurile ,nu stiu unde sa pornesc scum,actele se depun in romania sau sa le trimit inapoi in Belgia?daca puteti sa-mi dati si mie un rasp.va multumesc…

  • Cu siguranta urmeaza sa va contacteze un coleg avocat. Va putem ajuta noi fara probleme cu aceste demersuri si a-ti actionat foarte bine apeland la un profesionist dat fiind faptul ca majoritatea care incep demersurile singuri ajung sa apeleze tot la un profesionist insa cateodata este prea tarziu fiind se pierd in hatisurile legale.av Cuculis 0722298011

 39. bacu marilena violeta says:

  trebuie sa returnez statului roman alocatia primita pe ultimii 2 ani inainte de inceperea demersurilor pentru alocatia europeana?

 40. 3208019056 says:

  buna.numele meu e anna lucrez in italia din 20011 cu contract de munca as vrea sa fac si eu alocatie europeana pentru fetita mea de 10 ani e in romania e recunascuta de tatal ei da nu primim nimic de la el.ce demersuri trebuie sa fac am auzit e art 411 da nu stiu cum sa procedez.va multumesc

 41. nedelcu maria says:

  Buna ziua.
  Numele meu este Maria.De doi ani eu si familia mea,respectiv sotul si cei doi copii minori(5 si 14 ani) locuim in Germania.Am depus actele aici pentru alocatia copiilor dar pana in prezent nu am primit nimic.Cei de aici ne spun ca inca lucreaza la acte si ne intreaba de ce nu am intrerupt alocatia in Romania.In Romania am tot incercat de doi ani de zile sa intrerupem alocatiile dar cei de acolo,mai exact din Constanta ne spun ca noi ca parinti nu avem dreptul sa intrerupem alocatiile copiilor deoarece exista o lege care ne interzice noua parintilor sa luam copiilor acest drept dat de stat.Le-am explicat ca de doi ani de zile copiii mei nu mai locuiesc in Romania si nu mai frecventeza acolo scoala si gradinita si legal nu ar mai avea dreptul la alocatiei,dar am primit acelasi raspuns,nu se poate incheia alocatia in Romania.Intrebarea mea este exista o asemenea lege in Romania care imi interzice mie ca parinte sa anunt autoritatile ca legal copiii mei nu mai pot beneficia de aceasta alocatie si care imi interzice sa o intrerup?Am intrebat si alte persoane din alte judete ale Romaniei si ei au putut fara nicio problema sa intrerupa alocatia copiilor.De ce in Constanta nu se poate?Si daca de doi ani noi am primit alocatie in Romania ,iar copiii au locuit in acest timp in Germania mai au dreptul sa primeasca alocatia de aici ,din Germania pentru aceasta perioada ,si daca da trebuie sa restitui eu alocatia care au primit-o pe acesti doi ani?
  Va multumesc si astept un raspuns care sa ma lumineze in aceasta privinta ca m-am saturat sa ma lupt cu autoritatile romane sa imi ia un drept la care eu vreau sa renunt
  O zi buna va doresc

 42. Munteanu says:

  Buna ziua,

  Ma numesc Daniela. Lucrez legal cu contract de munca in Italia di anul 2001.
  Am un fiu de 16 ani care mi-a fost incredintat in anul 2005 in urma divortului, si care locuieste cu mine in Italia. Acesta frecventeaza in Italia un Institut Scolar Superior Profesional in al doilea an.
  Precizez ca eu lucrez part-time intr-o alta provincie , nu in acea unde am resedinta, fac naveta in fiecare zi.
  In luna decembrie 2012 am venit la cunostinta de aceasta alocatie europeana , si m-am dus la patronatul in comuna unde avem resedinta Conegliano (TV) ca sa mi se spuna daca am dreptul sau nu la aceasta alocatie pentru fiu.

  Mi s-a spus ca-mi trebuie sentinta de divort definitiva di irevocabila, in limba italiana, din care sa reiasa ca fiul i-mi este increnditat si cat trebuie sa-i dea tatal pe luna (700.000 lei adica 70 Ron actuali).

  Sunt in posesul de toate actele necesare traduse si legalizate, (sentinta divort, certificate nastere, etc., pasapoarte)..
  Asa ca m-am intors sa mi se faca aceasta procedura …mi s-a spus ca trebuie sa completez Formularul E411 si E401 in limba italiana si romana. Le-am descarcat dupa sit-ul INPS-ului italian si in limba romana (AJPS) , le-am complectat singura dupa ce am facut o gramada de telefoane Call Center INPS Italia si AJPS (Romania).

  Cand m-am dus cu aceste formulare la patronat (INAS, CAF ) ca sa-mi fie inregistrata si trimisa cu stampilele acestora catre Romania, si sa mi se spuna ce trebuie sa fac ulterior, mi s-a raspuns ca eu nu am acest drept deoarece eu primesc “assegni ” la salariu pentru fiu, de la angajatorul meu (cam 19,00 € lunar) .
  M-am deplasat la INPS in Comuna de resedinta si mi-au spus ca nu am nevoie de E411 si E401 pentru ca ei i-mi vor completa impreuna cu asistenta Patronatului din Comuna Conegliano (TV) Mod. ANF 42, dupa care eu v-a trebui sa dau aceasta documentatie angajatorului meu care-mi v-a plati , dupa care angajatorul meu v-a fi restituit de catre INPS. Acest functionar INPS mi-a spus ca-mi v-a fi restituita suma de catre angajator, pe ultimi 5 ani si aceasta cerere se face doar o data.
  Acest “Assegno per nucleo famigliare” i-l pot avea doar daca am un loc de munca, si-mi vine acordat pentru ca am salariul mic. In plus m-au facut sa semnez “Autocertificatione” prin care eu, subsemnata M.D. declar ca in Romania, fostul sot nu primeste nici un fel de contribut pentru fiu: acesta nu mai are nici o legatura cu noi, are viata pe contul sau.
  ____

  Intrebarea mea este in felul urmator : Aceasta alocatie europeana vine platita de catre INPS sau de catre angajatorul meu? Sau de catre cine?
  Este un drept al minorului , are legatura cu faptul daca eu muncesc sau nu, vine integrata cu salariul , nu inteleg de ce m-au facut sa umblu de trei luni de zile sa mi se spuna ca trebuie sa fac E411 si E401, iar dupa aceea nu mai trebuie…

  2) Mai am o problema: daca tatal minorului nu mi-a platit pensia stabilita de catre Tribunal, niciodata din anul 2005 si pana in momentul actual chiar s-a prescris si se da doar pe ultimi 3 ani?
  Stiu ca este penal pentru acesta, pentru abandon de familie, dar daca s-a prescris …
  Poate fi chemat in cauza sa-i corespunda minorului o suma sa zicem 5.000,00 forfetara pentru daune morale?

  Va multumesc .

 43. stan mihaela says:

  Buna ziua,
  Ma numesc Elena Angela,lucrez in Romania si am doua fete:una de 11 ani,cealalta de 20 de ani care este studenta,copii pentru care am perceput alocatiile de stat din Romania.
  Sotul meu lucreaza de peste 10 ani in Italia,cu forme legale,dar nu a beneficiat de alocatiile celor doi copii ai nostri.Am aflat zilele acestea de existenta modelului 411,procedura pe care intentionez sa o accesez pentru a recupera diferenta dintre cele doua cuantumuri ale prestatiilor noastre.
  In acest moment ma aflu in Italia la capataiul sotului meu,bolnav de cancer in faza terminala.Data fiind certitudinea ca sotul meu poate deceda in orice clipa,intrebarea mea este daca pot inainta acest demers,daca-mi pot recupera acest drept si in lipsa lui.
  Va rog sa-mi dati un raspuns urgent!
  Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.

  • Stimata doamna, cazul dvs. este in cercetare si urmeaza sa fiti contactata. La prima citire fara discutii aveti acest drept si trebuie sa vi-l valorificati. De indata va sfatuiesc sa incepeti demerusurile in vederea obtinerii acestei alocatii europene. Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • stan mihaela says:

    Stimate av.Cuculis,
    sotul meu a decedat!Astept inca sa fiu contactata,astept un raspuns concret.Cei de la INPS mi-au spus ca in acest caz nu mai pot inainta cererea pentru recuperarea celor doua alocatii.Intre timp am reusit sa pun apostilele pe certificatele fetelor.Va rog sa-mi dati un raspuns,mai am acest drept sau trebuie sa incetez sa-mi cheltui banii putini dealtfel,intr-o cauza pierduta!

 44. stan mihaela says:

  Va multumesc din suflet pentru sprijin!

 45. camelia says:

  buna ziua camelia ma numesc intrebarea mea este urmatoarea ce acte sant necesare pt alocatia minorului daca sotul meu lucreaza legal in germania pe perioada nedeterminata unde trebuiesc depuse de carte cine trebuiesc depuse cel din tara sau parintele care-i plecat? va multumesc anticipat

  • Buna ziua. Trebuie depua de parintele plecat, personal sau prin reprezentant legal. Poate fi depusa si de cel ce are in intretinere minorul tot personal sau prin reprezentant legal(avocat) Cu stima, av Cuculis 0722298011

 46. buna seara,am si eu o intrebare la dumneavoastra:lucrez ca badanta in italia de 1,6 ani dar abia cu data de 1 feb 2013 am contract de lavoro in regula,as dori sa stiu daca pot beneficia de alocatie europeana sau assegno familiare; mentionez ca am 3 copii ramasii in romania cu sotul meu ,cel mare e student are 24ani,mijlociul lucreaza abia de o saptamanaare 19 ani iar cel mic e elev are 16,10ani,iar sotul este pensionar. va multumesc anticipat.

  • In mod sigur puteti sa obtineti pentru minori alocatia europeana.Beneficiarul evident va fi sotul. Este bine ca sunteti la inceput cu contractul fiindca puteti a faceti formele de alocatie mai simplu si mai rapid. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 47. va multumesc pentru raspuns,dar as dori sa-mi spuneti care sant actele necesare sicand si unde se poate incepe procedura.

 48. Buna ziua! Va rog sama ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare, daca copilul meu a terminat master-ul anul trecut mai poate primii alocatia din urma (tatal lucreaza in germania din 2007 cu contract)?

 49. georgiana says:

  buna ziua locuiesc in spania am o fetita de 13 luni nu primesc nici o alocatie nici din romania nici din spania tatal fetitei are cetatenie spaniola si lucreaza legal are dreptul copilul la alocatia europeana ?si daca da o pot cere statului spaniol?

 50. Buna ziua,
  sotul lucreaza din iulie 2012 in germania. fetita nostra a primit din romania alocatia in val de 200 lei pana in martie anul curent 2013 (momentul in care a implinit 2 ani),. Acum ne aflam toti 3 in germania. intrebarea mea este daca putem primi diferenta de bani intre cei 184 euro si cai 200 lei primiti din romania, din iulie anul trecut ( de cand lucreaza sotul pe teritoriul Germaniei). ce perioada se poate primi retroactiv?. multumesc.

 51. si documentatia necesara inceperii procedurilor. va multumim

 52. oana says:

  Locuiesc in spania si kucrez. Legal as vrea sa stiu am un copil de 13 ani am luat alocatia doar pana la 6ani. In romania dupa putin timp am plecat in spania si avem 8ani. Decand locuim in spania si Putem lua alocatia din urama in spania

 53. Oana says:

  Buna seara. Am si eu nelamurire ! Tatal meu e plecat in Italia de 7 ani ,si in urma cu 2 ani am renuntat la alocatia mea si a surorii mele pentru alocatia ce urma sa o primim de acolo ! Pana acum tata a zis ca nu a primit alocatiile noastre si va rog sa ma indrumati cum sa fac sa aflu daca alocatiile au fost luate de catre el sau chiar nu a primit ! Multumesc mult !

 54. Mare Gabriel says:

  Lucrez in Italia cu contract nedeterninat de un an si as dori sa beneficiez si eu de alocatie sau assegno familiar ,nu stiu daca e unu si aceiasi treaba ,pentru fetele mele ce stau in Romania cu sotia .Va rog sa-mi spuneti ce DOCUMENTE sau unde TREBUIE SA MA DUC pentru a putea beneficia .Am ceva acte care am inteles ca imi vor trebui dar nu sunt sigur daca sunt bune sau mai in vor trebui.
  ACTE..
  -CODICE FISCAL la fete
  -FOLMULARUL E 411 complectat de partea romana si e in limba Romana.
  -C.U.D. pe anul trecut

 55. alina says:

  buna seara.eu lucrez in germ.legal.pe perioada nedeterminata.am 2copii in ro.la fam.mea sunt separata de tatal copiilor dar nu divortata legal .eu as avea dreptul la alocatia europeana.tin sa mentionez ca de tatal copilor numai stiu nimic de 7ani.alocatia in ro.e pe numele meu.va rog sa ma ajutati cu sfaturi daca se poate.va multumes mult.

 56. Elena says:

  buna ziua,am un baiat de 3 ani si jumatate nascut la roma,urmand sa ne intoarcem definitiv(sper)in romania ce acte sunt necesare pentru alocatia de stat si unde trebuie depuse….cat despre alocatia europeana sotul meu a lucrat cu contract timp de 2 ani (contractul ii expira in august dar ne avand de munca,i-au trimis acasa)putem beneficia din urma…..va multumesc!!!

 57. diana says:

  buna ziua am si eu o intrebare sotul meu munceste de 5 ani in germ cate 5-6 luni pe an se acorda alocatia europeana si retroactiv ?
  am inteles ca trebuie sa ai neaparat 6 luni lucrate ca sa poti beneficia de alocatie va rog frumos sa ma lamuriti?

 58. Pena Manuela says:

  Buna ziua. in momentul de fata lucrez si locuiesc in Franta ( Ardeche). unde trebuie depuse actele pentru a obtine alocatia europeana ( ce institutie). va multumesc

 59. Cocian Vasile says:

  Buna ziua.
  Numele meu este Cocian Vasile si nu demult am aflat de legea asta cu alocatii europene pentru copiii parintilor plecati in strainatete.Tatal meu lucreaza la o firma de macelarie din Romania din 2008 pana in prezent.Eu am 25 de ani si vreau sa stiu dak ma incadrez la aceasta lege.in 2009 eram student in Romania si aveam 22 de ani.As dorii un raspuns.
  Va multumesc anticipat Vasile Cocian

 60. Anitoae Roxana says:

  Buna ziua.am si eu o intrebare la dv:daca sotul meu lucreaza cu contract aici,in Italia(noi avand o fetita de 7 luni jumatate),putem beneficia de vreo alocatie in Roimania?am avea acest drept?tin sa mentionez ca el ia,in busta paga,o suma in valoare de 130 de euro ajutor(sau mai exact nu stiu cum sa-l numesc)pentru mine si fetita..am putea depune actele pentru alocatia de 200 ron in Romania?am beneficia de ea??Ma puteti ajuta in vreu fel cu vreun raspuns?Va multumesc anticipat!
  p.s. mentionez ca eu nu muncesc si nici nu am muncit(sunt de un an jumatate aici)!

 61. Olaru Diana says:

  Buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra,am un copil de 6 luni si lam nascut in italia in decembrie iam facut certificat de nastere roman,si statul roman imi da timp de 2 ani de zile imi da 200 roni alocatie,acuma sotul meu sia gasit de munca in italia cu contract de munca totul legal.Pot lua in continuare alocatie si romania si in italia sau trebuie sa renunt in romania?va multumesc

 62. Olosz Iren says:

  Buna ziua!
  Am nevoie urgent de ajutorul Dvs. Fostul meu sot lucreaza in Italia din anul 2007 octombrie, presupunem ca legal….. avem un copil de 17 ani. In decembrie 2011 am aflat ca exista posibilitatea de a cere alocatia de stat european pentru copil, dar sotul nu vrea sa rezolve nimic.Relatia noastra nu este prea buna, in momentul de fata asa mi-a zis ca nu are dreptul sa ceara ca nu a lucrat legal. Eu nu cred asta si stiu precis ca e o minciuna , cum pot sa procedez in acest caz , cererea pot sa depun altfel n-am cum sa aflu daca a avut loc de munca sau nu. In prezent tot in Italia e dar ma ameninta ca mai sta o saptamana si nu mai ramane acolo.

 63. Olosz Iren says:

  scuze in anul 2012 decembrie am aflat ca exista o lege pentru alocatia europeana

 64. olariu florentina says:

  buna sunt FLORENTINA lucrez in italia asigurata din noiembrie 2011,am 2 copii minori in romania locuiesc cu sotu si doresc sa intru in posesia unui assegno familiare dar nu stiu daca e una si aceasi cu alocatia europeana si ce formular trebuie completat E411 sauE401 este vreo diferenta?Va rog sa-mi dati un raspuns, va multumesc anticipat.

 65. adriana says:

  buna seara am si eu o rugaminte la dumneavoastra eu si sotulmeu lucram de 5 ani an germania cu contract de munca pe perioada nedeterminata firma la care suntem angajati e din rom antrebarea mea este daca putem beneficia de alocatie an germania dar repet noi suntem detasati an germania cu contract de munca firma este an rom am primit formulare de la familikase leam completat patronul lea semnat stampilat dar nustim daca firma noastra plateste impozit pentru alocati cei de facut sa la dam drumul sau nu poate ne trezim dupaiaca trebuie dati bani anapoi multumesc raspundetimi va rog daca se poate

 66. Petriot says:

  In Romania si copiii sunt discriminati din fașă !
  Mi se pare chiar o ticalosie nesimtita . Multi dintre demnitarii romaniei nu cunosc legile si semnsul punerii loe in aplicare a unor norme sociale de convietuire .
  Niste bestii cu minti bolnave de tip nazist orientate spre exterminare sociala sau chiar crima impotriva societatii , se gandesc la propriile interese si odrasle , odrasle pe care le-au ancorat cu salarii uriase de mii de euro pe luna si ca ar fi bine sa mai jefuiasca statul in interes propriu . Ei reprezinta mintile negre ale imaginatii bolnave , lipsite de ementarul bun simt si elementara umanitate fata de semenii lor , menite sa sfideze si sa discrimineze chiar si copiii nevinovati , copii , condamnati la o dezvoltare precara , condamnati la incultura si fara niciun viitor .
  Deci iata , de ce nu intram in Europa ! Si pentru ca nu avem macar tendinta sa ne apropiem de standardele europene , avem preturi europene si venituri mai mici decat alocatia unui copil din UE care este aceeasi pentru toti coiii si anume in valoare de 184 de euro .

  Alocaţiile pentru copii ar putea fi calculate în funcţie de veniturile părinţilor
  Senatul a aprobat pe 27 octombrie o propunere legislativă a PNL care prevede ca alocaţiile pentru copii să fie diferenţiate în funcţie de venitul lunar al familiei din care minorii fac parte, minimul fiind de 30 lei, maximul de 150 lei.
  În acest sens alocaţia de stat va avea valorile de 30, 60, 90, 120 şi 150 lei, faţă de 40 lei cât este în prezent.

 67. moraru sorina says:

  As dori sa stiu daca copilul meu cate urmeaxa scoala in greci unde locuim fe 6ani are dreptul sa ia alocatie din romania.mentionez ca eu sunt somera fara drept banesc lunar si am acte legale de sedere aici .de asemeni am tutela legala a copilului dupa divort.

 68. Andreea Pantiruc says:

  Buna ziua! Am depus actele pt alocatie in Germania, dar la scurt timp am aflat ca au fost respinse pe motiv ca fiica mea se afla in Romania, sub intretinerea bunicilor.
  Mi s-a spus ca se poate primi alocatia in urma depunerii unui formular completat de bunica, pe langa altele, printre care si o cerere care trebuie scrisa de bunica.
  Nu stiu exact ce trebuie scris in aceasta cerere, ma puteti ajuta?

  • Au dreptate, cel ce este indreptatit la plata alocatiei este bunica, sau in fine, cel ce are in grija minorul.Procedura este complicata totusi, nu este vorba doar de un singur inscris. av. Cuculis 0722298011

 69. Angela says:

  Buna ziua , sunt divortata de 3 ani si am in intretinere 3 minori , copii primesc o data la 2 luni cate 150 euro de la tatal lor ,l-am rugat sa umble sa faca actele pentru alocatii europene dar mi-a spus ca nu poate deoarece are firma in germania pe numele lui ,ma puteti ajuta cu un raspuns ce pot sa fac in cazul asta ? este adevarat ca daca are firma copii nu beneficiaza de alocatia europeana ? si inca ceva am vrut sa cer marirea pensiei alimentare de la 45 lei de copil sa se calculeze la salarul lui din germania dar mi se cere adresa lui iar eu nu o am .
  va multumesc

 70. Roman Nicoleta Valerica says:

  Buna ziua! Eu am un baiat de 4 luni nascut in italia si lucrez doar pe timp de vara ca ospatar.Am intrebat la patronat daca pot lua alocatie pentru copil si mia spus ca doar pe perioada care am facut contractul. Eu pot sa fac la toamna acte pentru alocatia copilului in Romania?Ca sa iau alocatie in Romania trebuie sa completez formularele 401 si 411?
  Eu nu sunt casatorita legitim,poate lua aceste formulare tatal copilului?
  Va multumesc!!!!!!!!!!!

 71. elena says:

  buna ziua sunt in spania de mai multi ani dar de3ani lucrez cu contract nedeterminat acum sunt insarcinata sunt in medical de a doua luna de sarcina pt risc de avort mentionez ca tatal copilului e español si lucreaza nu suntem casatoriti intrebarea mea este pot beneficia de alocata europeana sau din tara chiar daca nu locuiesc in tara dupa nasterea copilului daca da ce trebuie sa fac si ce acte imi trebuiesc si daca nu nu i nimic multumesc mult

 72. dana says:

  Buna ziua ma numesc Dana,si locuiesc de 2 ani in germania cu sotul si copilul.As dori sa ma lamuriti in legatura cu alocatia europeana,este una si aceeasi cu alocatia de stat,sau sunt 2 alocatii dferite de care putem beneficia ?astept raspuns…multumesc

 73. florentina says:

  Buna seara, va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii: eu lucrez in Germania cu contract pe perioada determinata, am depus in toamna anului 2012 actele pentru obtinerea alocatiei pentru copil dar mi se cer suplimentar fata de formularele oficiale si alte date pe care nu stiu de unde sa le obtin, respectiv :
  *care dintre parinti a beneficiat de alocatia pentru copil (precizez ca sunt divortata de 10 ani, copilul a fost in grija tatalui pana in decembrie 2011 cand in urma unei hotarari judecatoresti mi-a fost reincredintat si locuieste cu mine) incepand cu anul 2008 (adica anul de cand lucrez in Germania):
  *cu ce se ocupa tatal (sau daca nu are nici o ocupatie, din ce motiv nu mai are. Pana in iunie 2012 stiu unde a lucrat dar nu stiu daca eu, ca fosta sotie pot sa cer o adeverinta care sa ateste ca a lucrat acolo, iar din iunie 2012 nu mai stiu unde lucreaza, cert este ca e angajat undeva)
  * cine se ocupa de copil pe perioada sederii mele in Germania.
  As dori sa-mi spuneti caror institutii trebuie sa adresez pentru obtinerea acestor trei rezultate, va multumesc.

  • Toate aceste lucruri le puteti afla prin cereri scrise cu numar de inregistare in termenul legal de 30 de zile. In caz contrar daca informatia pe care o solicitati este inscrisa in cazul celor din lecea 667, puteti sa ii actionati in judecata pentru emiterea raspunului. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 74. Buna ziua ma numesc Andreea si sunt in Germania de 3 ani dar nu lucrez cu ,contract iar permisul de munca astept sa il primesc acum in iulie pt ca asa am inteles ca dupa trei ani il primesc de la stat,deci lucrez cu Gewerbe. Am un copil de 5 ani dar locuieste in ro la mama,crede-ti ca as-i putea primi alocatia europeana daca nu am contract? tin sa mentionez ca in luna iulie vreau sa il aduc in Germania si sa il inscriu aici la gradinita. Astept raspuns… Va multumesc!!

 75. Katalina says:

  Buna seara! Sotul meu lucreaza in Germania si avem un fiu, student in anul IV in Romania ( 23 ani). V-as ruga sa-mi spuneti daca ar mai putea beneficia de alocatie in Germania, fiind inca in intretinerea noastra.
  Va multumesc mult!

 76. nedelcu georgiana says:

  Ma numesc Georgiana Nedelcu,lucrez in Belgia cu statut de independent,am un baiat de 11 ani care este in romania in grija parintilor mei;mentionez ca eu sunt divortata ,iar fiul meu ia alocatie din tara si pensie alimentara de la tata;Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de alocatia europeana pentru fiul meu?Ce acte sunt necesare si la ce institutii trebuie sa ma adresez?

 77. iulia says:

  buna ziua,eu impreuna cu familia mea sot si 2 minori unu nascut in italia in 2002 dar are certificat romanesc si pentru o perioada 2002-2007 aluat alocatia din RO.in 2007 am plecat din nou in italia si alocatiile copiilor au fost taiate momentan suntem in italia dar vreau sa ne intoarcem definitiv in RO.MI SE VA ACORDA AJUTOR RETROACTIV PT AMBII COPII TREBUIE CERUT VRE-UN DOCUMENT CEVA DE LA INPS CUM TREBUIE SA FAC PT A BENEFICIA DIN NOU DE ALOCATIA DE STAT DIN ROMANIA MULTUMEC FRUMOS SEARA BUNa

 78. Marinela says:

  Buna seara ! Lucrez in Italia din noiembrie 2010, avand pana in prezent mai multe contracte successive de munca pe perioada determinata de timp la aceeasi fabrica.Am 2 fete care anul acesta implinesc 23 respectiv 25 de ani. Cea mare, a terminat anul trecut masterul in Romania, iar cea mica este anul 1 la master, tot in Romania. Vreau sa stiu daca pot beneficia de alocatie pentru ele si ce documente imi sunt necesare sa traduc si sa legalizez. Deasemenea, doresc sa aflu daca trebuie sa fie prezente aici pentru intocmirea Codicelui Fiscal si cum pot demonstra calitatea de student, cu diploma de studii tradusa si legalizata sau adeverinta de student ? Cu respect, Marinela.

 79. totu francisc says:

  buna ziua,eu lucrez an germania an constructii cu detasare din romania cu contract de munca,casatorit 2 copii an tara cu sotia.o singura antrbare,.daca ami recuperez inpozitul pe salar,mai am dreptul la alocatia pentru copii.va multumesc!

 80. Nicoleta says:

  Buna seara am si eu o intrebare lucrez cu contract in Italia si am in Romania o fetita care a ramas cu sotul as vrea sa stiu daca pot lua alocatia fetitei din Italia in locul celei din Romania si ce trebuie sa fac tin sa precizez ca in Romania beneficiarul alocatiei fetitei e sotul trebuie sa fac eu aici in italia actele sau trebuie sa le faca sotu in tara va multumesc anticipat

  • Stimata doamna, in mod cert puteti sa beneficiati de aceasta alocatie europeana. Nu mai asteptati si depuneti de urgenta dosarul. O sa aveti nevoie de actele doveditoare ca lucrati acolo si de orice alt act din care sa reiasa faptul ca tatal si copilul au ramas in tara. Cu stima,a v Cuculis 0722298011

 81. Nicoleta says:

  Va multumesc mult

 82. Valer says:

  Buna seara. Locuim in Italia unde sunt student cu bursa, sotia mea nu lucreaza si cei 2 copii ai nostri sunt inscrisi in scolile italiene de 2 ani. Ei primesc in continuare alocatiile din Romania. As dori sa stiu daca ai nostri copii pot beneficia de aceste alocatii europene si daca da, atunci ce demersuri trebuie sa facem. Va multumesc.

 83. scinteianu says:

  Buna ziua.Locuim in Italia unde lucrez de 7 ani cu contract indeterminat si primesc alocatie si aici si in romania pe fiul meu de 10 ani vreau sa stiu daca este legal sau nu ?

 84. iuliana vasile says:

  Buna ziua, as dori sa aflu si eu va rog,dc. acum ca sotul meu lucreaza si a inceput procedurile pt. alocatie si in italia unde lucreaza, chiar pt. a i se da din urma, dc se poate, pt ca noi, de cand s-a nascut fetita in italia, nu am primit nimic acolo-nelucrand niciunul din noi; prin urmare as vrea sa stiu dc.acum revenita in romania pot cere alocatie aici chiar retroactiva dc.copilul nu implineste 2ani pana atunci, si sotul la fel acolo, pt ca de-abia s-a angajat, in concluzie as vrea sa stiu dc. putem cere din urma sau chiar doar pe cea din luna in curs pt. ambele tari, am inteles ca se imparte cumva; pt. ca n-as vrea mai apoi sa fie nevoie sa restitiu vreo suma. multumesc anticipat

 85. catalin says:

  Am o intrebare: se poate primi alocatii europene chiar daca parintii nu lucreaza cu carte de munca (de exemplu ingrijirea de batrani)?

 86. catalin says:

  sub ce forma poate fi inregistrata?

  • nu inteleg intrebarea, la ce va referiti? av. Cuculis

   • catalin says:

    pai ati spus ca se poate primi alocatie europeana atata timp cat aceasta exercitare este inregistrata, inrebarea mea este: ingrijirea unui batran cum poate fi inregistrata, sau o alta activitate fara contract de munca (cum ar fi la campanie in italia), se poate obtine alocatia europeana daca lucrezi fara contract de munca?

    • Cred ca nu am fost facut inteles. Asistenta personala este platita in baza unei conventii civile adica contract ce puteti sa il inregistrati la organele financiare din tara respectiva, prin urmare, contractul capata forma de publicitate si astfel puteti evident capata si dvs. alocatia europeana cu cerere facuta in fata autoritatilor din Romania. Av. Cuculis 0722298011

 87. rus adriana monica says:

  Buna.Lucrez ca si badanta in Italia cu contract nedeterminat in perioada cuprinsa intre11.2012-04.2013 , luna 06.2013 .Urmeaza ca sa mi se faca contract incepind cu 15 august 2013.Am un copil de 4 ani in tara cu sotul meu si is alocatia din tara 42 ron.As vrea sa stiu daca pot lua alocatia europeana si din urma,respectiv din luna 11 2012 ,Am avut intreruperi in contract deoarece am schimbat locul de munca si nu mi s-a facut comtract.Pe perioada fara contract voi beneficia de alocatie sau doar p eperioada cu contract?Cum incep demerurile?Ce trebuie sa fac?Cit este alocatia in Italia?Ma puteti ajuta dvs??Multumesc.

  • Buna ziua. In primul rand trebuie sa faceti traduceri de pe contractele au contractul de munca pe care dvs. il aveti, copie de pe certificatul de nastere al minorului si eventual daca aveti si certificatul de casatorie pentru a face dovada familiei sau sentinta de divort. Cu aceste acte si formularele necesare trebuie sa ne adresam asistentei sociale insa va asigur ca fara a depune toate diligentele cererea dvs. nu va primi curs. Cu siguranta va putem ajuta, un coleg avocat urmeaza sa va contacteze pentru a discuta mai multe. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 88. marina says:

  buna ziua am o intrebare la dumneavoastra am primit formularele E401 si E411 pt alocatie eu lucrez in austria de 3 anii jumatate daca ma puteti ajuta sa imi puteti spune cum sa fac si unde sa merg sa pot primi dreptul copilului lucrez cu acte in regula am ghewerbe si ecard austriac si nu stiu cum sa procedez ma puteti ajuta va rog frumos astept un raspuns de la dv multumesc

  • In principal puteti sa depuneti aceste documente cu ajutorul nostru. Un coleg avocat specializat in aceste probleme urmeaza sa ia leagatura cu dvs. pentru a va explica toti pasii. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 89. dumitrescu elena says:

  buna ziua.Impreuna cu sotul locuiesc in Franta.Sotul lucreaza pe cont propriu din 2010.Avem o fetita de 14 luni.Nu am primit nimic nici de la statul roman,nici de la cel francez,pentru copil.Am incercat sa obtinem alocatia normala, de la statul francez(atunci nu stiam de existenta celei europene),dar ni s a refuzat pe motiv ca venitul sotului depaseste plafonul stabilit de ei.Intrebarea mea este daca,in conditiile acestea putem beneficia de alocatia europeana,si daca da,unde trebuie sa depunem aceste formulare,la aceeasi institutie(CAF)care ne a refuzat initial.Va multumesc anticipat.

  • Din pacate daca procedura a fost facuta pe cont propriu de cele mai multe ori aceste institutii profita de faptul ca justitiabili nu cunosc in totalitate legile. In orice caz, in proportie de 100% cererile admisibile pentru plata alocatiei europene au fost onorate avand in prezent peste 300 de persoane care se bucura de aceste alocatii. In orice caz, un avocat urmeaza sa va contacteze pentru mai multe detalii. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 90. sorin says:

  buna ziua,locuiesc si muncesc in spania cu contract de munca legal din 2005,sant divortat si am o fetita de 16 ani acum,intrebarea mea este daca pot cere alocatie europeana ,si ce acte imi sant necesare si unde trebuie sa ma adresez atat in spania cat si in romania,fetita locuieste in romania este in custodia mamei si eu platesc pensie alimentara,va multumesc.

 91. ionut says:

  buna ziua va rog sa ma ajutati cu un raspuns pe acest site la problema mea am beneficiat de alocatie in germania un an de zile dar am lucrat numai 6 luni legal siam primit instiintare ca trebuie sa returnez o parte din bani ce se poate intampla daca nu am aceasta suma

 92. nicoleta says:

  buna seara/ sotul meu lucreaza in norvegia cu contract pe perioada nedeterminata.ce acte trebuie pentru alocatii europene

 93. Gratiela says:

  As dori sa stiu cuantumul alocatiei din Italia si in ce conditii se poate beneficia de aceasta. Precizez ca tatal copiilor mei lucreaza cu forme legale in Italia si nu vrea sa faca ca acest lucru sa fie posibil invocand motivul ca actuala lui sotie beneficiaza de ajutor social din partea statului italian.Este posibil in acest caz copii mei sa beneficieze de alocatie din Italia, renuntand la cea din Romania?

 94. sorin iacob says:

  as vrea sa stiu daca lucrez in germania de 2 ani cu gewerbe am dreptul la alocatie pentru copii

 95. ana maria says:

  Buna seara am si eu o întrebare sunt divortata de 5 ani in urma divortului minorul mi-a fost incredintat mie tatăl lucrează in Germania dar nu cunosc firma la care lucrează .as dori sa îmi raspundeti la 2 întrebări :
  1cum pot sa obtin mărirea pensiei alimentare având in vedere ca tatăl castiga 1000 1200 € pe luna iar instanta la vremea aceea a stabilit o pensie alimentară de 150de lei ?
  2 pot beneficia de alocatie europeana pt copil daca sunt divortata?
  precizez ca nu sunt in relatii foarte bune cu tatăl copilului.
  va multumesc anticipat

Leave a Response